Ένταξη της Πράξης «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2023» με Κωδικό ΟΠΣ 5211682 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19.

Το παρόν έργο αποτελεί συνέχιση της συγχρηματοδότησης για το έτος 2023.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι συνέχιση της  συγχρηματοδότησης για το έτος 2023 του πρόσθετου επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως λοιπού  προσωπικού για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του Εθνικού Κέντρου  Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB), του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας         (ΕΟΠΥΥ) στην περιοχή ευθύνης της 1ης, της 2ης και της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Στόχος είναι οι εν λόγω μονάδες υγείας:

       – Να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών της νόσου COVID-19.

       – Να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες σε προσερχόμενους για άλλη νόσηση τυχόν προσυμπτωματικούς ή και ασυμπτωματικούς της COVID-19, σε άτομα με ευαλωτότητα που κινδυνεύουν να έρθουν σε επαφή με τον ιό  SARS-COV-2  αφού καταπονήθηκαν  εξ αιτίας νόσησης από ιό της γρίπης ή άλλων αναπνευστικών ιών.

       – Να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αποκλεισμό πρόσβασης του πληθυσμού με χρόνια ή άλλα έκτακτα προβλήματα από υπηρεσίες υγείας λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας. Συντονιστής δικαιούχος είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας και  συνδικαιούχοι η 1η, 2η και 4η ΥΠΕ για τις δομές ΠΦΥ ευθύνης τους, Νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής, Νοσοκομεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΑ και ο ΕΟΠΥΥ.

 Η πράξη έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 12 μήνες και συνολική δημόσια δαπάνη 46.707.480,00 €.